2nd Year NotesEnglish class 12th

Lesson No. 5 On Destroying Books

Lesson No. 5 On Destroying Books (Question Answers, & MCQs)

Solution of Exercise


Q1: What sort of books was presented by the British public to soldiers?

Ans: Most of them, no doubt, are quite ordinary and suitable; but it was publicly stated the such as magazines twenty years old, guides to the Lake District, and back numbers of Whitaker’s Almanac. In some cases, one imagines, such indigestible get into the parcels by accident; but it is likely that there are those who jump at the opportunity of getting rid of books they don’t wants Why have they kept them if they don’t want.

Q2: Was it interest of soldiers that prompted theiraction, or was it the wish to get rid of useless books?

Ans: No, it was not interest of people in soldiers. They sent books to soldiers just because they want to get rid of the books which they do not like. That’s why they sent odd and absurd books to the soldiers.

Q3: Why should bad books is destroyed?

Ans: It is important to destroy useless books. There are two benefits of destroying books. Firstly, it makes more room for new books and secondly it saves one’s heirs the trouble of sorting out the rubbish or storing it.

Q4: Why is it difficult to destroy books?

Ans: It is not always easy to destroy books. They may not have as many lives as a cat, but they certainly die hard: and it is sometimes difficult to find a scaffold for them.

Q5: Why could not the author burn the unwantedbooks?

Ans: The Author could not burn the unwanted books because his kitchen was small and he could not burn them on the gas cooker. He could not burn them in his small study room. The only way was to burn them leaf after leaf and this was not an easy task.

Q6: How did he decide to get rid of them?

Ans: He could not burn his books; therefore he decided to throw them into the river. He stuffed them in a sack, put it on his shoulder and went out to throw them into the river.

Q7: Describe the author’s midnight venture to throw the books in the river and the suspicions which his actions were likely to arouse.

Ans: It was midnight when the writer went to throw the books. He saw a policeman who was carrying a lantern and checking he catches of basement windows. The writer thought that the policeman might take him as a thief. He also thought that when he throws the sack into the river, he might be arrested as a baby killer. But finally, he succeeded.

Q8: How did he muster up courage at last to fling them into the river?

Ans: When he went to throw the sack of books, he had many fears in his mind. He walked up and down on the river bank. He said to himself that if he would be unable to throw it, he would fall in his own eyes. He also thought that he used to show himself as a brave man in front of his friends, but actually he is not. Saying this, he mustered up the courage and threw the sack into the river.

Q9: Did he come to have a feeling for those books once he had got rid of them?

Ans: The writer felt sad about his books. He thought that the innocent books would be lying at the bottom of the river. The books would be covered with mud.


Multiple Choice Questions

The writer wanted to throw his books or wipe them off the map altogether. The underlined phrase can be emplaced with

A. Sale

B. Eliminate

C. Burn

D. None of these

The writer improvised a sack. The underlined word means
A. Managed ✅
B. Bought
C. Purchased
D. Filled

The pedestrian was only a tramp. The underlined word
means
A. Guard
B. Watchman
C. Vagabond ✅
D. Detective

Choose the correct spelling
A. Pedestrian ✅
B. Padestrian
C. Pedastrian
D. Pedesterian

The mangoes are nearly ripe. The underlined word is a/an
A. Adjective
B. Adverb ✅
C. Article
D. Noun

He never comes late. The underlined word is a/an
A. Adverb ✅
B. Article
D. Verb
C. Noun

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!
Enable Notifications OK No thanks