Class Matric Part 2 NotesPhysics class 10th

Class 10th Physics Unit 13 Question An Answer

Class 10th Physics Unit 13 Question An Answer On Newsongoogle By Bilal Articles

Explore Class 10th Physics Unit 13 with insightful questions and expert answers on Newsongoogle by Bilal Articles. Elevate your understanding of complex concepts and excel in your studies. Start your learning journey now!

Q 1. How can we produce a charge in neutral body?

Ans: We can produce a charge in neutral body by rubbing it with another neutral body e.g. plastic rod rub with silk.

Q 2. What is electrostatics?

Ans: Study of charges at rest is called electrostatics or static electricity.

Q 3. What is meant by electrostatic induction, for which purpose it is used?

Ans: In the presence of a charged body, an insulated conductor develops positive charge at one end and negative change at the other end. This process is called the electrostatic induction. This method is used for charging body.

Q 4. Why is electric charge produced in bodies by friction?

Ans: When we rub two bodies, we provide external force by rubbing. Then the loosely bound electrons in one body are transferred to the other body. As electrons carry negative charge, therefore, a negative charge is developed on the body which gets electrons and positive charge is developed on the body which loses electrons.

Q 5. What is purpose electrostatic used?

Ans: Electrostatic is used in everyday lives which includes photocopying, car painting extracting dust from carpets and form chimneys of industrial machinery.

Q 6. How electroscope can be charged?

Ans: Electroscope can be charge by the process of electrostatic induction. It can also be Charged by process of conduction.

Q 7. Which type of instrument gold leaf electroscope is?

Ans: The gold leaf electroscope is sensitive instrument for detecting charges. It consists of a brass rod with a brass disk at the top and two thin leaves of gold foil hanging at the bottom. The rod passes through an insulator that keep the rood in place and also remains the charges. Charges can move freely from the disk to leaves through the rod. A thin aluminum foil is attached on the lower portion of the inside of the jar

Q 8. How can we detect with electroscope that body is conductor or insulator?

Ans: Electroscope can also be used to distinguish between insulator and conductors. Touch the disk of a charged electroscope with martial under test. If the leaves collapse forms their diverged position the body would be a good conductor. If leaves collapse from their thee is no change in the divergence of the leaves, It will show that the body under test is insulator.

Q 9. Defined electric field intensity?

Ans: The strength of electric field at any point in space is known as electric field intensity Formula: E = F qo Thus the electric field intensity at any point is defined as the force acting on a unit positive charge place at that point. Unit: its SI unit is NC-1 .

Q 10. State the Coulomb’s law.

Ans: The force of attraction or repulsion between two points charges is directly proportional to the product of the quantity of charges and inversely proportional to the square of the distance between them

Q 11. Who introduce the electric lines of force?

Ans: the direction of electric liens filed intensity in an electric field can also be represented by drawing lines these lines are known as electric lines of force introduced by Michael Faraday.

Q 12. What is meant by point charges?

Ans: If the distance between two charged bodies is much greater as compared to their size. the bodies are considered as point charges.

Q 14. In which direction Coulomb’s force act between the two charges?

Ans: The Coulomb’s forces have equal magnitude but always act in opposite directions. Q 15. What is SI unit of electric intensity? Ans: SI unit of electric intensity is NC-1 .

Q 16. What is work of Charles Coulomb?

Ans: A French scientist Charles Coulomb (1736-1806) in 1785 experimentally established the fundamentals law of electric force between two stationary charged particles

. Q 17. What is direction of electric intensity?

Ans: Electric intensity being a force is a vector quantity. Its direction is the same as that of the force acting on the positive test charge.

Q 18. On which factors the value of K depends?

Ans: The value of the k depends upon the medium between the two charges and the system of units in which F, q and r are measured is the permittivity of free space.

Q 19. What is meant by electric potential?

Ans: Electric potential at a point in an electric field is equal to the amount of work done in bringing a unit positive charge from infinity to that point.

Q 20. Define Fared?

Ans: If one Coulomb of charge given to the plates of a capacitor produces a potential difference of one volt between the plates of the capacitor than its capacitance would be one farad.

Q 21. What is meant by Capacitance?

Ans: Capacitance is the ability of the capacitor to store charge. It is given by the ratio of Charge and the electric potential. Formula: C = Q V Unit: SI unit of capacitance is fared (F) fared is a large unit, usually we use a smaller unit called micro fared (μF) and pico fared(pF).

Q 22. Define potential difference between two points.

Ans: The potential difference between two points can be defined as the energy supplied by a unit charge as it moves from one point two the other.

Q 23. What is electron volt? Also find its energy in joules.

Ans: Electron volt [eV] is the unit of energy used to measure the energy supplied by the movement of charges. This is a small unit of energy and is often used in atomic and nuclear physics. It is

Q 24. How does a capacitor store charge?

Ans: If +Q amount of charge is transferred to its one plate, due to electrostatic induction it would induce –Q charge on the inner surface of other plate. There exists a force of attraction between the charges +Q stored on the first plate and the charge –Q induced on the inner surface of other plate. Due to this force of attraction, the charges are bound with the plate and remain stored for a long period.

Q 25. Why charge cannot be stored on capacitor for a long time?

Ans: Charge cannot be stored on a conductor for a long period of time because the stored charges mutually repel each other due to which they spread on the whole surface of the conductor and also tend to leak out from there.

Q 26. How static electricity can be generated?

Ans: Static electricity can be generated by the frictions of the gasoline being pumped into a vehicle or container. It can also be produced when we get out of the car of remove an article of clothing static electric charge build up during transport.

Q 27. What do you know about paper capacitor?

Ans: Paper capacitor is an example of fixed capacitors. The paper capacitor has a cylindrical shape. Usually an oiled or greased paper or a thin plastic sheet is used as a di-electric between two aluminum foils. The papers or plastic sheet is firmly rolled in the form of a cylinder and is then enclosed into a plastic case.

Q 28. How the phenomenon of lightening occurs?

Ans: The phenomenon of lightening occurs due to a large quantity of electric charge which builds up in the heavy thunder clouds. The thunderclouds are charged by friction between the water molecules in the thunder clouds and the air molecules. When the charge on the thunder clouds is sufficiently high, it can produce positive and negative charges in air. The huge amount of negative charge is discharged to the highest objet on the ground and can harm them.

Q 29. How static charges are dangerous?

Ans: If static charges are allowed to discharge through the area where there is petrol vapour a fine can occur. The results are frightening and may be devastating.

Q 30. What is difference between variable and fixed capacitors?

Ans: Capacitors are either variable or fixed. In variable capacitors the value of capacitance can be increased or decreases. In fixed type capacitors, the value of capacitance cannot be changed.

Q 31. How electrolytic capacitor is important?

Ans: An electrolytic capacitor is important because it is often used to store large amounts of charge at relatively low voltages.

Q 32. Why parallel plate capacitors are not commonly used.

Ans: Parallel plate capacitors are not commonly used in most devices because in order to store enough charger, their size must be large which is not desirable.

Q 33. Why it is very dangerous to swim in the open sea, play in an open field or hide under a tree during a thunderstorm?

Ans: The phenomenon of lightening occurs due to a large quantity of electric charge which builds up in the heavy thunderclouds. The thunderclouds are charged by friction between the water molecules in the thunderclouds and the air molecules. When the charge on the thunderclouds is sufficiently high, it can produce positive and negative charges in the air. Then the negative charge is discharged to the highest object on the ground and can harm them. So, it may dangerous to swim in the open sea, plan in an open field or hide under a tree during a thunderstorm.

Q 34. How is Static electricity a major cause of fires and explosions at many places?

Ans: Static electricity ls a major cause of fires and explosion at many places. A fire or an explosion may occur due to excessive build-up electric charges produced by friction.

Q 35. What is capacitor and at which principle if work?

Ans: Capacitor is a device that is used to store charges. It works on the principle of electrostatic induction.

Q 36. What is the purpose of parallel combination of capacitors?

Ans: If n capacitors are combined in parallel, then their equivalent capacitance is given by: Ce = C1 + C2 + C3 + . . . . . . . . . . . . . + Cn

Q 37. How can we determine that an electric field is strong or weak in a certain region?

Ans: The number of lines of force is related with the strength of the field. lf in a certain region, lines of force are close to each other, the field is strong there. And if lines of force are far-apart from each other, then the field is weaker there. Thus by seeing the lines of force, we can get information about the magnitude and direction of electric field intensity. Q 38. Enlist few uses of capacitors. Ans: They are used in:  Tuning Transmitters  Receiver and Transistor Radios  Table fans. Exhaust fans  Coolers, Air Conditioners  Motors, Washing Machines

Q 39. For what purpose electrostatics is used in everyday life?

Ans: Electrostatics is used in everyday lives which includes photocopying, car painting, extracting dust from dirty carpets and from chimneys of industrial machinery.

Q 40. How automobile manufactures use static electricity to paint new cars?

Ans: The body of car is charged and then the paint is given the opposite charge by charging the nozzle of the sprayer. Due to mutual repulsion charge particles coming out of the nozzle form a fine mist and are evenly distributed on the surface of the object.

Q 41. How the phenomenon of lightening occurs?

Ans: The phenomenon of lightening occurs due to a large quantity of electric charge which builds up in the heavy thunder clouds. The thunderclouds are charged by friction between the water molecules in the thunder clouds and the air molecules. When the charge on the thunder clouds is sufficiently high, it can produce positive and negative charges in air. The huge amount of negative charge is discharged to the highest objet on the ground and can harm them.

Q 42. Why lightening conductors are used in tall buildings?

Ans: The purpose of the lightning conductor is to provide a steady discharge path for the large amount of negative charge in the air to flow from the top of the building to the earth. In the way the chances of lighting damage due to sudden discharge can be minimized.

Q 43. How static electricity can be generated?

Ans: Static electricity can be generated by the friction of the gasoline being pumped into a vehicle or contain. It can also be produced when we get out of the car or remove an article of clothing. Portable oil containers can also build up a static electric charge during transport.

Q 44. How static charges are dangerous?

Ans: If static charges are allowed to discharge through the areas where there is petrol vapour a fire can occur. The results are frightening and may be devastating.

Q 45. Write any two examples of practical application of electrostatic induction?

Ans: The applications of electrostatic induction are as: i. Separation o.

Related Post:

  • Class 10th Physics All Chapter Notes
  • Class 10th Physics Next Chapter
  • Class 10th Physics previous post
  • Class 10th Physics Important Question
  • Class 10th Physics Guess Paper
  • Class 10th Physics Past Papers

Related Keywords:

  • Class 10 Physics electricity
  • Class 10 Physics notes
  • Class 10 Physics book punjab
  • Class 10 Physics numericals
  • Class 10 Physics fbise selina
  • Class 10 Physics icse
  • Class 10 Physics solutions
  • Class 10 Physics book pdf selina
  • Class 10 Physics solutions
  • Class 10 Physics notes free ilm
  • Class 10 Physics chapter 1 notes
  • Class 10 Physics syllabus

Related Articles

Back to top button
error: Content is protected !!
Enable Notifications OK No thanks