Chemistry class 10thClass Matric Part 2 Notes

Class 10th Chemistry Unit 16 Question And Answer

Class 10th Chemistry Unit 16 Question And Answer On Newsongoogle By Bilal Articles

“Unlock the secrets of Class 10th Chemistry Unit 16 with insightful question-and-answer solutions on Newsongoogle by Bilal Articles. Dive into comprehensive explanations to enhance your understanding of Unit 16 concepts and excel in your studies.”

Unit 16

Q1. Define concentration process, is it used in metallurgy of copper?

Ans: The process of removal of gangue from the ore ore is technically known as concentration and the purified ore is called the concentrate. Yes, concentration process used in metallurgy of copper.

Q2. Why a small amount of coke is required in the smelting process?

Ans: Because smelting is carried out in blast furnace. The process in blast furnace is highly exothermic process. Therefore, a small amount of coke is required in this process.

Q3. Why lime is added in the smelting process?

Ans: Lime is added to remove excess of SiO₂, Lime reacts with sand to form slag.

Q5. What is the difference between slag and matte?

Ans: Slag: When flux combine with gangue it will form slag which being lighted in weight and floats on the molten metal Matte: In blast furnace cuprous sulphide and ferrous sulphide form a mixture (CuS Fes).This molten mixture is called matte

Q6. Mention the chemical reaction for the formation of metallic copper in the bessemerization process.

Ans: Chemical reactions for the formation of metallic copper in the bessemerization process, as follow

Q7. Why anode is eaten up in electro refining process?

Ans: T Because on passing the electric current through the Copper sulphate solution, anode (Impure copper) dissolves to provide Cu ions to the solution, these Cu jons are discharged by gaming of electrons from the cathode thereby copper atorte deposit on the cathode, making it thick block of pure copper metal. The impurities like gold and salvet settle down as anosle raid

Q8. What do you mean by anode mud?

Ans: During the electro refining process of copper which carried out in an electolynek, The impurities like gold and silver settle down as annde mud

Q9. Why only NaHCO, precipitates when C*O_{2} is passed through the Ammonical brine?

Ans: When C*O_{2} is passed through the Ammonical brine, a mixture of NH4Cl and NaHCO, is obtained. The temperature of the mixture is lowered to 15°C and precipitates of NaHCO, are formed. Because NaHCO, is insoluble in NH4Cl at low temperature.

Q10. Which raw materials are required for the formation of sodium carbonate?

Ans: The raw materials needed for the formation of sodium carbonates are:

Q11. How C*O_{2} is prepared in the Solvay’s process?

Ans: C*O_{2} is prepared by heating lime stone in a lime kiln.

Q 12. Give the advantages of Solvay’s process.

Ans: The advantages of Solvay’s process are as: i.It is a cheap process as raw materials are available at very low prices. ii. Carbon-dioxide and ammonia are recovered and reused. iii.Process is pollution free, because the only waste is calcium chloride solution iv. Sodium carbonate of very high purity is obtained. v. Consumption of fuel is very less since no solution is to be evaporated.

Q13. What happens when ammonium carbonate is heated with steam?

Ans: When arnmonium carbamate is evaporated with the help of steam, it dehydrates, to form urea

Q14. How many stages are involved in the formation of urea?

Ans: There are three stages are involved in the formation of urea. These are: i. Reaction of ammonia and carbon-dioxide ii. Urca formation iii. Granulation of urea

Q15. What role is played by pine oil in the froth flotation process?

Ans: Pine oil is played an important role in froth flotation process because Pine oil coated ore particles being lighter come to the surface in the form of froth that can be skimmed easily

Q16. Name the various metallurgical operation.

Ans: The process involved in metallurgy fin extraction of a metal in the pure stale from its are as ore i. Concentration of the ones ii. Extraction the metal iii. Refining of metal

Q17. How roasting is carried out?

Ans: Roasting process is carried out in a special farmace which is called Reverberatory furnace.

Q 19. How NaHCO, is converted into N*a_{2}*C*O_{3} * 1

Ans: Sodium hydrogen carbonate is heated to get sodium carbonate

Q 20. How ammonia is recovered in Solvay’s process?

Ans: Ammonia is recovered in this tower from ammonium chloride solution produced in the carbonated tower and calcium hydroxide formed in lime kiln.

Q21. How ammonia is prepared for synthesis is Urea?

Ans: Ammonia is prepared by the Haber’s process. One volume of nitrogen (from air) and three volumes of hydrogen (obtained by passing methane and steam over hented nickel catalyst) is passed over iron catalyst at 450°C and 200 atm pressure

Q22. Describe the formation of petroleum?

Ans: Petroleum was formed by the decomposition of dead plants and animal buried under earth’s crust millions of years ago.

Q23. What is refining of petroleum and how it is carried out?

Ans: Refining process is the separation of crude oil mixture into various useful products (fractions), It is carried out by a process called fractional distillation.

Q24. Give uses of kerosene oil.

Ans: It is used as domestic fuel, a special grade of it is used as jet fuel

Q 26. Write down the names of four fractions obtained by the fractional distillation, of residual oil.

Ans: The four fractions of residual oil are: i. lubricants ii. wax iii. Paraffin iv. Asphalt

Q 27. What is the difference between crude oil and residual oil?

Ans: Crude oil: It is dark brownish viscous liquid which is formed of dead plants and animals Residual oil: After the fractional distillation of petroleum, the oil is left behind called residual oil.

Q 28. Which petroleum fraction is used in dry cleaning?

Ans: Gasoline or petrol is used in dry cleaning.

Q 29. Define Metallurgy.

Ans: Metallurgy is the science of extracting metals from ores.

Q 30. Define Minerals.

Ans: The solid natural materials found beneath the earth surface, which contains compound of ractals in the combined state along with earthly impurities are called minerals.

Q31. Define ores.

Ans: The minerals from which the metals are extracted commercially at a compamtively low cost with minimum effort are called ores of the metals. For example, ores of copper are copper glance (CueS) and chalcopyrite (CuFeS2)

Q32. Why the colour of hairs different from different people?

Ans: The colour of hairs caused by the presence of transition metal compound in the hair, Brown hair contains iron or copper compounds blonde hair contains compounds of titanium and redhead hair is because of the presence of molybdenum compounds

Q 33. Define Gangue,

Ans: Impurities associated with the ore known as gangue

Q34. Write down the names of steps used in metallurgy.

Ans: The process involved in metallurgy for extraction of a metal in the pure state them its ore are as i Concentration of the ore ii. Extraction of the metals iii.Refining of the metal

Q35. What is concentration of the ore?

Ans: The process of removed of yangue from the one is technically known as concentration and the purified ore is called concentrate

Q36. What is gravity separation?

Ans: Gravity separation is based on the difference in ses of the metallic ore and pangue particles

Q 37. Define Forth flotation process.

Ans: Froth flotation process is based on the welting characteristics of the ore and the gangue particles with oil and water respectively.

Q38. Define electromagnetic separation.

Ans: Electromagnetic separation is based on the separation of magnetic ores from the non-magnetic impurities by means of electromagnetic or magnetic separators.

Q 39. Define Roasting.

Ans: It is the process of heating the concentrated ore to a high temperature in excess of au

Q 40. What is blister copper?

Ans: The dissolved gases escape out forming blisters on the surface of the solid copper. Therefore, the solid copper it is called blister cupper. It is about 98% pure copper.

Q 41. Describe the principle of Solvay’s process.

Ans: Principle of Solvay’s process lies in the low solubility of sodium bicarbonate at low temperature 1.c. at 15°C. When CO, Ts passed through only NaHCO, precipitates

Q 42. What do you know about Urea?

Ans: Urea is nitrogenous fertilizers. It consists of 46.61% nitrogen li is white crystalline compound highly soluble in water, it is used for the manufacturing of important chemical, but its major (about 90%) use is as a fertilizer,

Q43. Define petroleum.

Ans: Petroleum means rock oil, It is a complex mixture of several gaseous, liquid and solid hydrocarbons having water, salts and carth particles with it. It is lighter than water and is assoluble in it.

Q 44. Define refining.

Ans: Refining process is the separation of crude usted into various aseful products (fractious), it is carried out by a process called fractional destillation

Related Post:

  • Class 10th Chemistry All Chapter Notes
  • Class 10th Chemistry Next Chapter
  • Class 10th Chemistry previous post
  • Class 10th Chemistry Important Question
  • Class 10th Chemistry Guess Paper
  • Class 10th Chemistry Past Papers

Related Keywords:

  • Class 10 Chemistry electricity
  • Class 10 Chemistry notes
  • Class 10 Chemistry book punjab
  • Class 10 Chemistry numericals
  • Class 10 Chemistry fbise
  • selina Class 10 Chemistry
  • icse Class 10 Chemistry solutions
  • Class 10 Chemistry book pdf
  • selina Class 10 Chemistry solutions
  • Class 10 Chemistry notes free ilm
  • Class 10 Chemistry chapter 1 notes
  • Class 10 Chemistry syllabus

Related Articles

Back to top button
Enable Notifications OK No thanks