Class Matric Part 2 NotesPhysics class 10th

Class 10th Physics Unit 16 Question An Answer

Class 10th Physics unit 16 Question An Answer On Newsongoogle By Bilal Articles

Explore comprehensive Class 10th Physics Unit 16 questions and answers on Newsongoogle by Bilal Articles. Enhance your understanding of key concepts with expert insights and detailed explanations. Trust Bilal Articles for reliable educational content.

Unit 16

Q 1. Define electronics.

Ans: The branch of applied physics that deals with the behavior of elections using different devices for various useful purposes is known as electronics.

Q 2. What do you understand by thermionic emission?

Ans: Thermionic Emission: the process of emission of electrons from the hot metal surfaces is called thermionic emission.

Q 3. What happens when a narrow beam of electrons is passed through a uniform electric field? What is its reason?

Ans: We can set up an electric field by applying a potential difference across two parallel metal plates placed horizontally separated at some distance. When an electron beam passes between the two plates. It can be seen that the electrons are deflected towards the positive plate. The reason for this is that elections are attracted by the positive charges and repelled by the negative charges due to force F=qE. The degree of deflection of electrons from their original direction is proportional to the strength of the electric field applied.

Q 4. What is the function of electromagnetism in television?

Ans: Electromagnets are used to deflect electrons to the desired positions on the screen of a television tube.

Q 5. What happens, when a narrow beam of elections 1s passes through a uniform magnetic field.

Ans: Deflection of Electrons by Magnetic Field: We apply magnetic fields at a right angle to the beam of electrons by using a horseshoe magnet. We will notice that the spot of the electron beams on the screen is getting deflected from its original direction. Now change the direction of the horse-shoe magnet. We will see that spot on the fluorescent screen is getting deflected in the opposite direction.

Q 6. When and who discovered electrons?

Ans: In the 1950 physicists started to examine the passage of electricity through on vacuum tube. Some kinds of rays were emitted from the cathode or the negative electrode, the rays were called cathode rays. J.J Thomson in 1897 observed the deflection of cathode rays by both electric and magnetic field. From these deflection experiments, he concluded that cathode rays must carry a negative charge. These negatively charged particles were given the name of electrons.

Q 7. What is meant by thermionic emission?

Ans: Definition: “The process of emission of electrons from the hot metal surfaces is called thermionic emission.” Q 8. How is thermionic emission produced? Ans: Metals contain a large number of free electrons. At room temperature electrons Cannot escape the metal surface due to attractive forces of the atomic nucleus. When the metal is located at a high temperature. Some free electrons may gain sufficient energy to escape the metal surface.

Q 9. What is a Cathode Rays Oscilloscope (C.R.O)?

Ans: The Cathode-ray oscilloscope is an instrument that is used to display the magnitudes of changing electric currents or potentials. The information is displayed on the screen of a “cathode ray tube.” This screen appears as a circular or rectangular window usually with a centimeter graph. Examples: Picture tubes in our TV set and the display terminal for most computers are cathode ray tubes.

Q 10. Describe the function of the electron gun.

Ans: The electron gun consists of an electron source which is an electrically heated cathode that ejects electrons. The flow of the electrons in the beam is controlled by an electrode called grid ’G’. The grid is connected to the negative potential. The more negative this potential. The more electrons will be repelled from the grid and hence fewer electrons will reach the anode and the screen. The number of electrons reaching the screen determines. The brightness on the screen light. Hence the negative potential of the grid can be used as a brightness control. The anode is connected to the positive potential and hence is used to accelerate the electrons. The electrons are focused into a fine beam as they pass through the anode.

Q 11. Write down uses of CRG?

Ans: The GRO is used in many fields of science, some uses are given below: 1. Displaying waveforms. 2. Measuring voltages. 3. Range finding (as in radar) 4. Echo sounding (to find the depth of sea beds). 5. To display heartbeats.

Q 12. How glow is produced in the tube?

Ans: The glow in the tube is due to the circular motion of electrons in the magnetic field. The glow glow comes from the light emitted from the excitations of the gas atoms in the tube.

Q 13. Explain the difference between analogue and digital electronics.

Ans: Analogue Electronics: The branch of electronics consisting of such circuits that process the analog quantities (continuously vary) is called analog electronics. Examples: Amplifier, Electric Iron, Refrigerator Digital Electronics: The branch of electronics consisting of circuits that process the data being provided in the form of maximum and minimum voltage signals is known as digital electronics. Examples: Computer, Digital camera, Mobile phone

Q 14. Write the brief importance of digital electronics.

Ans: Most of today’s technologies fall under the classification of digital electronics. Digital electronics devices store and process bits electrically which helps users fast.

Q 15. What is bit and byte?

Ans: A bit represents data using 1’s and 0’s. & 8 bits is equal to 1 byte. Q 18. What is digitization? Ans: Digitization is the process of information into 1’s and 0’s.

Q 19. Define Logic operations and logic gates.

Ans: Logic Operation: the various operations of Boolean variables are called as logic operations because the various variables used in the subject of logic also possess two values. The word ‘truth’ has also been borrowed from this subject. Logic Gates: in digital electronics, the 0 and 1 values of the variables are simulated by two different levels of the potential. Usually, 0 is represented as zero or ground potential and 1 by 5 volts or by any other suitable voltage. Then such circuits have been designed which implement the various logic operations. These circuits are known as logic gates.

Q 20. Define OR Operation & Write its Truth Table.

Ans: Or Operation to be that in which the output has a value 1 when at least one of its inputs is at 1. The output is 0 only when all the input are 0s.

Q 21. Define AND Operation & Write its Truth Table.

Ans: AND operator is such a logic operation its output is 1 only when all the values of its input are 1. Truth table of OR Operation: The truth table shows all the values of the input variable and the value of output for each set of the values of the input. By using the sign of AND operation, the truth table shown as:

Q 22. Define NOT Gate?

Ans: An operation after which the Boolean variable changes its state and acquires the second possible state is known as NOT Operation.

Q 23. Write Down Truth Table of NOT Gate.

Ans: Truth Table of NOT Gate: Truth Table of NOT operations is as:

Q 24. Define NAND Gate.

Ans: A NAND Gate is formed by coupling a NOT gate with the output terminal of an AND gate. NAND gate inverts the output of the AND gate.

Q 26. Define NOR Gate.

Ans: A NOR gate is formed by coupling the output of OR gate with NOT gate. NOR gate inverts the output A+B for the OR gate.

Q 27. Write down the truth table of NOR gate?

Ans: Truth Table of NOR gate: Truth Table of NOR gate is given. in this table, the value of output has been written by inverting the output OR gate.

Related Post:

  • Class 10th Physics All Chapter Notes
  • Class 10th Physics Next Chapter
  • Class 10th Physics previous post
  • Class 10th Physics Important Question
  • Class 10th Physics Guess Paper
  • Class 10th Physics Past Papers

Related Keywords:

  • Class 10 Physics electricity
  • Class 10 Physics notes
  • Class 10 Physics book punjab
  • Class 10 Physics numericals
  • Class 10 Physics fbise selina
  • Class 10 Physics icse
  • Class 10 Physics solutions
  • Class 10 Physics book pdf selina
  • Class 10 Physics solutions
  • Class 10 Physics notes free ilm
  • Class 10 Physics chapter 1 notes
  • Class 10 Physics syllabus

Related Articles

Back to top button
Enable Notifications OK No thanks