1st Year NotesBiology class 11th

1st year biology Chapter 3 Enzymes

1st year biology Chapter 3 Enzymes Question an Answers

Short and Simple Question an Answer

Q1: Why butter solidifies at room temperature but not mustered oil?

Ans: Butter solidifies at room temperature because butter is saturated fatty acid and saturated fatty acids are solid at room temperature and mustered oil is unsaturated fatty acid this is why it usually liquid at room temperature.

Q2: How DNA is different from RNA in nucleotides?
Ans:
Nucleotides of DNA contains Adenine, Guanine, Cytosine, and Thymine where nucleotides of RNA contain Adenine, Guanine, Cytosine and Uricil.

Q3: Why lipids are used to store energy?
Ans: lipids are used to store energy because of higher proportion of C-H bonds and very low proportion of oxygen and they store double amount of energy as compared to any carbohydrate.

Q4: Why DNA is considered as heredity material?
Ans: DNA considered as genetic material because it contains genes and genes contains heredity characters which are transferred into new generation.

Q5: Why proteins are called nitrogenous compounds?
Ans: Proteins are called nitrogenous compounds because they contain nitrogen.

Q6: Why carbohydrates are called as hydrated carbons?
Ans: Carbohydrates are called as hydrated carbons because they contain the ratio of hydrogen and oxygen is the same as in water.

Q7: How conjugated molecules are formed?
Ans: When two different groups of biomolecules are combined together, conjugated molecules are formed.

Q8: Why glycolipids are also called as cerebrosides?
Ans: Glycolipids are also called as cerebrosides because these are found in brain.

Q9: Why monosaccharides are also called as simple sugars?
Ans: These are also called as simple sugars because they can not further hydrolysed into simple sugars.

Q10: Why phospholipids are most important class are most important class of lipids?
Ans: Phospholipids are most important class of lipids because these are present in all living cells and are associated with membranes and related with vital functions of cell.

Q11: Why water requires higher amount of energy to change into vapours or ice?
Ans: Water requires higher amount of energy to change into vapours or ice because water contains hydrogen bonding which holds the water molecules together and gives stability to water molecules also.

Q12: Why water molecules are considered as amphoteric molecules?
Ans: Water molecules are considered as amphoteric molecules because water acts both an acid and a base.

Q13: How many essential amino acids are found in the body of living organisms?
Ans: There twenty essential amino acids are found in the body of living organisms.

Q14: Do mononucleotides work independently as heredity material? Why?
Ans:
Mononucleotides do not work independently as genetic material because they are not associated with RNA or DNA and they are found singly in the cell or as a part of other molecules.

Q15: Many birds must store large amounts of energy to power flight during migration which type of organic molecules would be the most advantageous for energy storage why?
Ans:
Lipids would be most advantageous organic molecules for energy storage because lipids have higher proportion of C-H bonds and very low proportion of oxygen; lipids store double the amount of amount of energy as compared to carbohydrates.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
Enable Notifications OK No thanks